4 C
Скопје

Народно творештво: Осовременета „Автобиографија“ од Марко Цепенков

Издавачот „Либи“, дел од „Арс ламина – публикации“, ја објави книгата „Автобиографија“ на најпознатиот македонски собирач на народни умотворби, Марко Цепенков. Книгата е адаптирана на осовременет јазик наместо прилепскиот дијалект на којшто оригинално е напишана, на адаптацијата работела Анета Пауноска, а беше промовирана по повод 100-годишнината од смртта на Цепенков.

Својата „Автобиографија“ Цепенков ја пишува во 1896 година за да одговори на прашањето како станал собирач на народни умотворби. Осовременетото издание има цел да го приближи текстот до најмладата публика и да им даде шанса на децата да се запознаат со делата на Цепенков уште во училишните клупи.

Марко Цепенков (1829-1920) речиси целиот свој живот го посветил на собирање народни приказни, песни и други фолклорни форми и неговата важност за македонската книжевност е непроценлива. Неговото творештво со објавени и необјавени дела го сочинуваат повеќе од 5500 поговорки, 800 приказни, 150 песни, 100 гатанки, верувања и клетви, баења, соништа и нивни толкувања, детски игри, речници, описи на занаети итн.

Прочитајте и...  Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 64, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 јануари 2021)

Поврзани вести

Книжевен превод: Книгата „Сага за Олаф Светиот“ е скапоцен камен меѓу исландските саги

Тони Димков

Прозно дело: „Гордиот Дабидеш“ од Ирена Доускова

Тони Димков

Книга за деца: Средба со приказните за Итар Пејо

Тони Димков

Македонски музички архив: Излезе првиот том на „Македонски рок времеплов“

Тони Димков

Интервју со Жарко Кујунџиски, писател и издавач: Книгата само привидно е предмет

Тони Димков

Разговор со вокалната солистка Светлана Јовановска: Музиката е мојот непресушен извор

Тони Димков

Остави Коментар