Наместо строги протоколи – препораки, еве што друго побараа угостителите

Независната угостителска комора (НУК) денеска на состанокот на Кординативното тело што се одржа во Министерството за економија ги достави предлозите за краткорочни и долгорочни мерки.

На состанокот учествуваа претставници на сите комори, асоцијации и здруженија на туризмот во земјава.

-Предлог досегашните т.н. протоколи да се заменат по примерот на светот со препораки за превенција и заштита во справување со пандемијата КОВИД-19, да се унифицираат препораките за целокупната индустрија, ревидирање на постојните правила и правилници за угостителската индустрија, воведување ред во угостителската дејност, угостителските објекти во кои не се почитуваат препораки за работа – да бидат пломбирани (затворени) до крајот на пандемијата и да немаат право да користат субвенции и други мерки како што се државни кредити и гаранции, дефинирање казнена политика за непочитување на спроведување на препораките зашто постојната казнена политика за непочитување на т.н. протоколи за работа не даде соодветни резултати, наведува Комората.

Прочитајте и...  Меркел: Дипломатијата е решение за проблемите на ЕУ со Турција

Во краткорочните мерки, НУК предлага итна достапност на повластени долгорочни државни кредити или долгорочни државни гаранции за одржување на ликвидноста на угостителите, субвенции за зачувување на работните места – угостителските работници, да се врати мерката во висина на нето плата за тие што работат висина од 15.000 денари, на угостителските објекти што се затворени или не можат да работат да им се обезбеди мерка за плата во висина на бруто плата од 24.000 денари, а загрозените угостителски работници кои останале без работа поради рационализација на трошоците кај угостителите да преминат во посебно формирана агенција или Завод за вработување и од таму да се користат на работа во угостителските објекти при што секој угостителски објект ќе партиципира во платата.

Се бара и ослободување или субвенција за закупнини за деловен простор во сопственот на државата и локалната самоуправа за угостителска дејност и трошоците за поставување на урбана опрема кај локалните самоуправи, како и целосно ослободување од обврските кон јавните претпријатија, целосно ослободување од закупнини за деловниот простор што е сопственост на државните фирми за стопанисување со деловен простор, целосно ослободување од закупнини за деповен простор даден под закуп од локалните самоуправи и намалување на 50 отсто на закупнини за деловен простор кој се користи од приватниот сектор.

Прочитајте и...  На првиот училишен ден, Шилегов и Царовска во посета на СУГС „Орце Николов“

-Субвенција за угостители кои користат сопствен деловен простор за угостителска дејност, ослободување и од сите трошоци за користење за поставување  урбана опрема на јавни површини – т.н. летните тераси од локалната управа и Град Скопје и кириите кон јавните претпријатија. Ако неможе да се ослободат, да се даде субвенција во висина на платени трошоци за поставување урбана опрема, се дел од предлозите.

Од долгорочните мерки се предлага формирање фонд за поддршка и инвестиции, ургентно донесување одлука наместо постојната даночна стапка од 18 и пет отсто да се донесе мерката за унифицирање на данокот на додадена вредост на сите угостителски услуги на 10 отсто ДДВ и целосно ослободување на данок на добивка за наредните пет години за реинвестирање на добивка во унапредување на угостителската индустрија, долгорочни субвенции за надоместување на штетите направени во изминатите шест месеци, како и штетите што следуваат за времетраење на пандемијата.

Прочитајте и...  Прекин во работата на Токиската берза

НУК бара и да се ревидираат Законот за угостителска дејност и правилниците на државните инспекторати за да се почне постапка за усогласување на постојната законска регулатива со регулативата на ЕУ, како и да се изготви целосен регистар и попис на угостителски објекти со цел нивна правилна евиденцијиа и класификација, а потоа, врз основа на регистарот да се направи проценка на загубите во секторот и правилник за субвенција и право на користење на државни кредити или државни гаранции. 

Прочитај повеќе

Решение на Општина Центар: Рок од три дена за отстранување на челичната конструкција пред гостилницата „Аманет”

Слободен печат

Нема закон за вонредна состојба, затоа има разногласие околу уредбите

Песков во име на Путин: Тврдењата на Навални се навредливи и неприфатливи

Слободен печат

Иран на секои 23 секунди пријавува нов случај на коронавирус

Слободен печат

И стар автомобил не може да се купи без кредит

Весна Дамчевска

Меркел: Дипломатијата е решение за проблемите на ЕУ со Турција

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Мишел: Потребна е поголема безбедност и предвидливост за ситуацијата во источен Медитеран

Слободен печат

Важно за читателите на „Слободен печат“!

Слободен печат

Алармантно во Москва, неделно во болница завршуваат по 5.000 заразени од ковид-19

Слободен печат

Македонски офицери ја завршија мисијата во Авганистан и остварија средби со Заев и Шекеринска

Слободен печат

Нигерија: Музичар осуден на смртна пресуда поради „непристојна” песна

Слободен печат

Нови 162 случаи на коронавирус, четири лица починаа, 109 пациенти се излекувани

Слободен печат