Најздравата житарка во светот!

Високата содржина на протеини, малата количина на шеќер и немањето на глутен, ја прават оваа намирница идеална за сечија исхрана, а особено за лицата со дијабетес, целијакија или други заболувања кои создаваат преосетливост на глутен.

Кога еднаш ќе ја пробате, киноата автоматски станува незаменлива намирница во вашата трпеза. Па затоа воопшо не чудно што уште многу одамна кај Инките била популарна под името „мајка на сите житарки“.

Оваа житарка расте на Андите на висина од околу 3000 м, во подрачјето на Перу, Чиле и Боливија уште од пред 5000 години. Старите цивилизации на Инките ја сметале за света храна. Денес се култувирала и во други предели на светот.

Зрната на киноа се состојат од 60 проценти никулци и во себе содржат мононезаситени масти кои се важни за здравјето на срцето, како и антиоксиданти, фитонутриенти, есенцијални минерали како манган, магнезиум, железо и селен, а покрај тоа изобилува и со витамините Б1, Б2, Б3, Б6, Б9 и Е.

Покрај ова киноата го намалува и ризикот од појава на дијабетес тип 2, го регулира шеќерот во крвта, помага при намалување на зголемениот холестерол и влијае на намалувањето на зголемениот крвен притисок. Дава чувство на ситост и не создава надуеност.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот