Најмекиот колач што некогаш сте го пробале! Облачиња со кокос и џем по ваш избор!

Фото: Инстаграм
Состојки:
  • 500 мл млеко
  • 50 г шеќер
  • прстофат сол
  • прстофат ванилин шеќер
  • 60 г пченкарен скроб
  • 3 лажици од вашиот омилен џем или шумско овошје
  • кокос за валање
Приготвување:

Млекото, шеќерот, ванилиниот шеќер, солта и скробот сипете ги во тенџере и загрејте ги на ниска температура. Загревајте додека смесата не се згусне  со непрестајно мешање за да не загори. Кога убаво ќе згусне, тргнете ја од оган. Ќе добиете смеса густа како павлака.

Потоа додајте го џемот или шумското овошје и внимателно промешајте за да ви остане интересна шара.  Смесата префрлете ја во калап или плех обложен со хартија за печење, покријте ја со пластична фолија и ставете ја во замрзнувач 3-4 часа.

Потоа, извадете ја на дрвена штица и исечете ја на коцки. Извалајте ја секоја коцка во кокос и послужете.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот