Национална платформа против сиромаштија: Со поскапувањето на продуктите ќе расте бројот на сиромашни

epa03970279 A photo dated 29 October 2013 shows poor people pushing their cart in front of the Triumphant Gate, which is a part of the big and expensive government project named 'Skopje 2014' that completely changed the look of the city's center, in Skopje, the capital of the Former Yugoslav Republic Of Macedonia (FYROM). Macedonia is one of eight candidates hoping to follow Croatia's footsteps to become members of the European Union. A Summit of EU leaders in Brussels in December 2013 is expected to discuss the European Commission's recommendations for Albania, Bosnia and Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Montenegro, Serbia, Turkey and Iceland pending the respective countries' efforts to match European Union requirements in political and economic matters. The Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) applied for EU membership in 2004 and was granted candidate status in 2005. EU member country Greece in the past has blocked further moves for accession talks due to a conflict over the country's name, which it shares with a Greek region. EPA/GEORGI LICOVSKI

Загрижени сме дека бранот поскапувања на прехрамбени и други продукти може да доведе до зголемување на бројот на сиромашни луѓе, рече денеска во Утрински брифинг претседателката на Националната платформа против сиромаштија, Билјана Дуковска.

-Во делот на секојдневните трошоци голем дел од граѓаните се сериозно засегнати од поскапувањето на храната, со оглед на висината на приходите кои семејствата ги имаат. Овој заклучок произлегува од синдикалната кошница која за февруари изнесува 33.000 денари. Во оваа сума со 40 проценти учествуваат храната и пијалоците, односно најосновното, односно што би рекол нашиот народ „да се има за леб“. Останатите 30 проценти се за комунални трошоци, односно за плаќање сметки. Загрижувачки е зголемувањето на цените, но морам да напоменам дека тоа нема да се рефлектира врз целото население, туку само на оние кои ги бројат парите пред да отидат на пазарење.Дебатата ќе биде околу тоа дали 30 денари на некого му значат или не, вели Дуковска.

Таа нагласува дека најтешко во следните месеци ќе им биде на оние кои работат сезонски, на договори без постојано вработување, како и на многудетните семејства.

-Пандемијата не научи на солидарност и тоа на најтешкиот начин. И ние како национална платформа против сиромаштија, како и многу други граѓански организации веднаш делуваме на повиците за помош, најчесто преку донации. Ние сме национална платформа формирана да влијаеме на регулативата и нашите членки се организации коишто работат во целата држава. Сите тие средствата за функционирање ги пренаменија за храна, средства за хигиена и таблет компјутери за најсиромашните ученици. Исто така сме директно поврзани со Стратегијата за намалување на сиромаштијата. За да се реши проблемот со сиромаштијата треба да се делува на многу полиња истовремено, на политиката за домување, социјалната и здравствената заштита и токму тоа е фокусот на кој работиме во 2021 и 2022 година, објаснува Дуковска.

Видео на денот