На средбата меѓу МОН и СОНК нема да се дискутира за покачување на платите, вели Шаќири

Јетон Шаќири, министер за образование/Фото: Скриншот

Пред почетокот на денешната средба во МОН помеѓу министерот Јетон Шаќири и претставници од СОНК, Шаќири објасни дека нема да се преговара за покачувањето на платите, туку само за колективните договори за основно и средно образование. Како што кажа тој, за нова финансиска понуда ќе се разговара на почетокот на следната недела.

-Конкретна финансиска понуда денеска нема да имаме. Ќе дискутираме за начин за изнаоѓање модел за конечната понуда и кога и како ќе почне да се реализира, изјави Шаќири пред најновата преговарачка средба со СОНК.

Тој вели дека МОН има добиено пресметки од Министерството за финансии поради што очекува многу брзо да се дојде до решение.

Видео на денот