На роденден кај Петре М. Андреевски во Слоештица

По повод 25 јуни, роденденот на големиот македонски зборотворец, Петре М. Андреевски, го посетивме неговото родно место, селото Слоештица во Демир Хисар. Таму нè пречекаа неговиот син, уметникот Сергеј Андреевски со семејството. Благодарение на нивната посветеност, уште при влезот во селото, обележани се сите важни точки поврзани со писателот Андреевски.
На влезот наидовме на дрвена табла со ликот на Петре контуриран со зборови од кои е сочинето неговото творештво и кои се препознатливи за неговата поетика. Го направила Воскресија, неговата внука со која соработувавме на ликовното обликување на неговите дела што неодамна ги објавивме во едицијата „Македонски книжевни класици“. Над ликот на Петре е гравирана мисла од академикот Влада Урошевиќ: „Слоештица – име за цел еден свет“.

Патоказ кон родната куќа на Петре М. Андреевски

Како што се запознававме со важните места на Петре М. Андреевски, така ни се разбиструваше дека неговото родно место било и место на неговиот творечки аџилак, непресушен бунар на инспирација, толкувач на неговите апории, неговиот „Тримир и Светилеб“… Слоештица и Петре се имиња што се римуваат и создаваат нераскинлива симбиотска врска.
Следејќи го патоказот што води до неговата куќа, поминавме покрај неговото творечко катче – зеленчукова градина во закрилата на бујните дрвја и музикалната река во нејзиното подножје. Таму Петре често седнувал под длабоката сенка на ближниот орев и како некаков демиург го пресоздавал светот.

Градината на Петре, Петре често седнувал под длабоката сенка на ближниот орев и како некаков демиург го пресоздавал светот.

Оттаму кратко продолживме нагоре и стигнавме во дворот на куќата. Од едната страна затекнавме голема плевна, од другата страна – светилиштето на Петре. Куќата е живеалиште на најблиска роднина на семејството Андреевски, но на влезот стои мермерна плоча што потврдува дека таму живеел и творел големиот писател.


Влеговме и во неговата скромна соба, барем малку да понесеме од конзервираниот воздух што некогаш го вдишувал и издишувал низ песна, нашиот Петре.

Последната станица ни беше неговата вечна куќа. Сергеј ни откри дека Петре го споделува почивалиштето со Велика, неговата хероина од романот „Пиреј“. Авторот и неговиот лик соединети – сознание што предизвикува морници. Покрај гробот исправена стои статуа со неговиот лик. Ја изработил негов пријател-скулптор уште додека бил жив. Кога ја видел, се доживеал како да се огледува во огледало.

Семејството на Петре
Скалите од родната куќа
Задниот двор на родната куќа

А ние, наместо цвеќе, како роденденски подарок му ги донесовме најновите изданија на неговите дела, реанимирани со цртежите од неговата внука, уметницата Воскресија Андреевска и сработени со посебна почит како што зограф создава нечиј свет лик.

И токму таму, се заветивме дека ќе го чуваме од заборав, ликот и делото на неговото величие – Петре М. Андреевски.

Статуа од Петре М. Андреевски

Книгата „Пиреј“ на германски јазик

Внуката на Петре М. Андреевски, Воскресија, уметница

 

Прочитај повеќе

Агенцијата за филм го поддржа објективното новинарство, но ќе се спротивстави на нарачаните медиумски хајки каде позадината е личен интерес

Слободен печат

Николовски: Публиката ќе мора да усвои нова етика на однесување (ВИДЕО)

Слободен печат

Разговор со Даница Стојанова, селекторка на музичката програма на Фестивалот „Охридско лето“: Концерт на Жељко Јоксимовиќ нема да има

Кристина Апостолова

Кумановскиот Центар за култура започнува настани на отворено (ВИДЕО)

Слободен печат

Агенција за филм: Сметало некому или не, работиме транспарентно, правно и праведно и така и ќе продолжиме

Слободен печат

Маја Чанкуловска: Заштитните марами со дела од збирката на Националната галерија станаа хит (ВИДЕО)

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Халкбанк откупи 300 билети од МНТ во знак на поддршка за културата

Слободен печат.

Транспаренси Интернешнел Македонија до ОЈО Скопје поднесе кривична пријава во врска со незаконските исплати од Агенцијата за филм

Слободен печат

Јована Јаневска: Младите треба повеќе да знаат за современата македонската литература (ВИДЕО)

Слободен печат

Отворање на нов независен Театар „Златен елец“ во Скопје

Слободен печат

Ристески: Ако сакаат да успеат, македонските филмаџии мора да играат по правилата на европската кинематографија (ВИДЕО)

Слободен печат

Макс фон Сидов: Екстремно моќно и неверојатно едноставно

Слободен печат