На прашањето Меркел или Макрон, граѓаните на ЕУ и даваат предност на германската канцеларка

На хипотетичко прашање за кого ќе гласаат за „претседател на ЕУ“, доколку Ангела Меркел и Емануел Макрон се единствените кандидати, повеќе од половина од испитаниците во Холандија, Шпанија и Португалија рекоа дека би ја избрале германскиот канцелар во заминување.

Во сите 12 земји опфатени со новото истражување, вклучително и Франција има повеќе подршка за Меркел отколку за Макрон, само што мнозинството во некои земји е помало , објави Европскиот совет за надворешни работи (ЕЦФР).

Генерално, 41 отсто од испитаниците би гласале за Меркел и само 14 отсто за Макрон, се вели во студијата на независниот тинк -тенк ЕКФР.

Исто така, се наведува дека поддршката на Ангела Меркел се разликува од земја до земја, па на пр. во Холандија подршката за Меркел е за 27 процентни поени повисока отколку во Бугарија.

Истражувањето покажа дека „58 проценти од Холанѓаните, 57 проценти од Шпанците и 52 проценти од Португалците би гласале за Меркел наместо за Макрон“.

Од друга страна, во Бугарија, 31 отсто од испитаниците би гласале за Меркел, а 12 отсто за францускиот претседател, додека останатите или нема да гласаат или не знаат кога да гласаат.

Макрон би добил најмногу гласови во Унгарија, 24 проценти, но повторно помалку од Меркел, на која 44 проценти од Унгарците би го дале својот глас на хипотетичките избори за претседател на Унијата.

Помалку од десет проценти од граѓаните во Холандија, Шпанија, Италија и Полска би гласале за Макрон.

„Се чини дека канцеларката ја освои довербата на Европејците многу повеќе со нејзиниот технократски стил на управување со земјата отколку што направи Макрон со нејзините визионерски говори“, се вели во ЕЦФР.

Независната истражувачка организација, исто така, посочува дека поддршката за Ангела Меркел е голема и во „штедливите“ и возджани нордиски членки на ЕУ и во оние од југот на блокот кои обично имаат сосема спротивни ставови за бројни европски политички прашања, особено во врска со економијата и финансии.

„Се чини дека Меркел успеа да ја пренесе пораката дека е посветена на решавање на загриженоста на двете страни, со што на тој начин ја позиционираше Германија како обединувачка сила“, наведува ECFR.

Кога станува збор за положбата на Германија по „ерата на Ангела Меркел“, една третина од испитаниците од 12 земји веруваат дека „германското златно време “ е минато.

Една петтина од испитаниците сметаат дека ерата на канцеларката го означува врвот на просперитетот на Германија, односно се согласуваат дека Германија сега го живее своето „златно доба“, а една десетина сметаат дека тоа време допрва доаѓа.

ECFR укажува на фактот дека Европејците, иако повеќето мислат дека германското „златно доба“ завршило, повеќе би сакале да гласаат за Ангела Меркел отколку за Макрон.

Ова, како што се наведува, сугерира дека Меркел, не само во Германија, туку и во Европа, е попопуларна како политичка фигура отколку поради постигнатите резултати од нејзиното владеење.

Без Ангела Меркел, темелите на водечката улога на Германија во Европа ќе бидат многу послаби, доколку новата влада не спроведе веродостојна стратегија што оди подалеку од„ Меркелството ““, се вели во ECFR.

Видео на денот