На кои мерки треба да се придржувате ако сте целосно вакцинирани?

Вакцинирање / Фото: Профимедиа

Двете дози на вакцината против коронавирус значат враќање во секојдневниот живот за многумина со помалку ограничувања и грижи. Но, што е со маските, физичката дистанца и тестовите? На што треба да се придржуваме?

Дали вакцинираните можат да бидат носители на вирусот?

Веројатноста целосно вакцинирано лице да биде позитивно на ПЦР тестот е мала, но не е исклучена, вели институтот „Роберт Кох“ (RKI), германска институција за контрола и превенција на болести. Иако податоците покажуваат дека количината на вирус кај вакцинираните луѓе е значително помала, постои одреден ризик тие да го шират вирусот.

„Како што расте бројот на вакцинирани, така ќе има повеќе вакцинирани на кои вирусот им се пробил низ одбраната“, додава Карстен Вакл од „Германското друштво за имунологија“.

„Тоа не е доволно, но зависи од ефектот на вакцината врз поединецот и количината на вирус околу него“, вели тој, додавајќи дека може да биде особено опасно за постарите лица и оние кои се веќе болни.

Фото: EPA-EFE/Liselotte Sabroe DENMARK OUT

Што треба да правиме?

Многумина не се целосно вакцинирани и можат сериозно да се разболат ако се заразат со коронавирусот. Ова е уште една причина зошто вакцинираните луѓе сè уште треба да држат дистанца и да носат маска во друштво на невакцинирани луѓе.

На места каде што се собираат многу луѓе, како што е јавниот превоз, секој мора да биде внимателен. Затоа, здравствените власти продолжуваат да препорачуваат почитување на основните мерки, како што се носење маски, миење раце и физичка дистанца. Сето ова значително го намалува преносот.

Многу позаразен вид на делта се шири низ Северна Америка и Европа. „Со видот на делта доаѓа поголема количина на вирус во телото, така што ризикот од пренесување е поголем“, објаснува Вакл.

заштитна маска
Фото: Профимедиа

Дали треба да се тестираат вакцинираните луѓе?

Ако вакцинираните се заедно со невакцинираните на забава-на пример, Вацл советува сите да се тестираат однапред. На такви собири, ризикот од инфекција се зголемува дури и за вакцинираните.

„Бидејќи не е секогаш познато дали некој има коморбидитет, најдобро е секој да биде тестиран“, нагласи тој.

Извор: „N1“

Видео на денот