На денешен ден – 19 август

на денешен ден
Фото: Instagram
  1. Починал Федерико Гарсија Лорка, шпански поет, драмски писател, пијанист, сликар и музичар. Тој се смета за еден од најголемите лиричари воопшто, а неговото творештво извршило големо влијание врз развојот на европската поезија. Кога избила Шпанската граѓанска војна, тој бил во Визнар, Гранада, а фашистичките војници го заробиле и стрелале. Телото му го фрлиле во незнаен гроб и по налог на диктаторот Франциско Франко, пробале да ги уништат сите негови дела и строго било забрането изговарањето на неговото име.

 

  1. СССР го лансираше сателитот „Спутник 5“, во кој биле кучињата Белка и Стрелка, 40 глувци, 2 стаорци и многу видови растенија. Целта на експериментот била да се истражи можноста за живот на живите суштества во космосот и влијанието на животот во вселената на живите суштества. Тежок бил 4.600 кг, а во вселената поминал само еден ден.

 

  1. Во Велес роден е Пепи Манасков, поранешен македонски ракометар и член на македонската ракометна репрезентација, кој поради своите квалитети и популарност е сметан за легенда на македонскиот ракомет и прогласен е за најдобар македонски ракометар на 20 век. Во моментов е тренер на РК „Куманово“.
Видео на денот