На денешен ден – 18 август

на денешен ден
Фото: Instagram

1850. Починал Оноре Де Балзак, француски писател на романи и драми. Неговото најголемо дело е збирката романи „Човечка комедија“, која раскажува за животот во Франција по заминувањето на Наполеон. Тој се смета за еден од
предводниците на реализмот во европската литература. Негови познати дела се:
„Чичко Горио“, „Роднината Бети“, „Евгенија Гранде“ и други.

1960. Роден е американскиот глумец, сценарист и режисер Едвард Нортон. Во
1996 година за споредната улога во драмата „Исконски страв“ беше номиниран за
Оскар за најдобар актер во споредна улога. Една година подоцна за улогата на
поранешен скинхед во „Американска историја“ доби номинација за Оскар во
категоријата најдобар актер во главна машка улога. Други негови филмови се
„Небесното кралство“, „Илузионист“, „25-от час“ и други. Режисерско деби имаше
со филмот „Задржување на вербата“ во 2000 година.

1943. На Славеј Планина, Дебрца, формиран е првиот македонски одред „Мирче
Ацев“. Овој ден се слави како ден на Армијата на Република Македонија. Како
вооружена сила на граѓаните на Република Македонија, со постојаниот и
резервниот состав, се организира, подготвува и оспособува за водење вооружена
борба и борбени и други дејствија за остварување на својата уставна улога и
функција за одбрана на Република Македонија, како и за учество во мисии и
задачи за одбрана и чување на мирот и безбедноста и за противтерористички
дејства во земјата и странство, во содејство или во состав на колективните
системи за безбедност и одбрана (НАТО, ЕУ, ПзМ).

Видео на денот