МЗ: Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 7739 дози вакцини

Вакцинација во Северна Македонија / Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Во текот на вчерашниот ден аплицирани се вкупно 7739 дози вакцини. Согласно податоците од Министерството за здравство, од вкупниот број аплицирани вакцини вчера, 748 се вакцинирани со прва доза, ревакцинирани се 1629, а трета доза примиле 5362 граѓани.

-Заклучно со 25 октомври вкупно се вакцинирани 801 988 граѓани, ревакцинирани се 771 165, а трета доза примиле 15 851 граѓани. Педесет и четири проценти од граѓаните над 40 годишна возраст се ревакцинирани, а 33 проценти од популацијата од 18 до 39 години примиле барем една доза вакцина, информира Министерството за здравство.

Една доза вакцина примиле 57 проценти од полнолетната популација во земјава, додека со две дози опфатени се 46 отсто од граѓаните над 18 години. Податоците покажуваат дека 38 проценти од целата популација е вакцинирана барем со една доза, а 35 отсто се целосно вакцинирани.

Видео на денот