9 C
Скопје

МВР: Одземени 24 технички неисправни возила, најмногу во Струмица

Согласно член 344 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, кој стапи во сила на 26 декември минатата година, полициските службеници имаат овластување да одземаат возила кои се технички неисправни или учествуваат во сообраќајот, а важноста на сообраќајната дозвола им е истечена повеќе од шест месеци, односни се нерегистрирани, информира МВР.

Од стапувањето во сила на оваа одредба, до денеска, од МВР појаснуват дека се одземени  24 возила (СВР Скопје – едно, СВР Тетово – осум, СВР Струмица – 10, СВР Штип – пет).

Согласно член 344 од ЗБСП, полицискиот службеник ќе го исклучи од сообраќај возилото кое не е регистрирано, за кое не е продолжен рокот на важноста на сообраќајната дозвола, за кое е утврдена техничка неисправност или кое нема пропишани регистарски таблици.

Прочитајте и...  Во 2023 година скопјани конечно ќе добијат Забавен парк

– Полициски службеник може да исклучи возило од сообраќај и привремено да го одземе возилото до утврдување на техничка исправност, но не подолго од три работни дена. Доколку биде утврдена техничка неисправност на возилото, која се однесува на предизвикување на голема бучава или во случај кога сообраќајната дозвола за возилото е со изминат рок на важност од шест или повеќе месеци, возилото се одзема во времетраење од 90 дена. Полицискиот службеник кој го исклучил возилото од сообраќај на возачот на самото место, привремено ќе му ја одземе сообраќајната дозвола или регистарските таблици, информира МВР.

Во соопштениеето се посочува дека Министерството за внатрешни работи, чиј полициски службеник привремено ја одзел сообраќајната дозвола или регистарските таблици согласно со одредбите на овој член, е должно на возачот да му ги врати дозволата или регистарските таблици штом престанат причините поради кои истите му се одземени. Во рок од 72 часа од моментот на одземањето, сообраќајната дозвола или регистарските таблици се доставуваат во местото каде што возилото се води во евиденција.

Прочитајте и...  Општина Илинден реализира проект „Со зеленило против загадувањето"

– Полицискиот службеник, кој привремено одзел сообраќајна дозвола или регистарските таблички, е должен да му издаде потврда на возачот која содржи назив и седиште на органот што ја издал сообраќајната дозвола, име и презиме на сопственикот, односно носителот на правото на користење на возилото и негова адреса, име и презиме на возачот и неговата адреса, причина за одземањето, вид и регистарски број на возилото, датумот, времето, патот и местото на одземањето, начинот и времето на враќање на сообраќајната дозвола и печат и потпис на полицискиот службеник. Ако возачот не ги преземе одземената сообраќајна дозвола или регистарските таблички во рок од три дена од денот на нивното одземање, а сообраќајната дозвола и регистарските таблички не се водат во евиденцијата во местото на одземањето, истите ќе му се достават во местото каде што се води возилото во евиденција, се наведува во соопштението на МВР.

Прочитајте и...  Царовска: Родовата рамноправност е придобивка за целото општество, ги елминираме случаите на дискриминација во основното образование

Поврзани вести

Врховниот суд на САД ги отфрли и последните тужби од Трамп за наводна изборна измама

Слободен печат

Царовска: Денеска го славиме непоколебливиот феминизам кој се бори за сите девојки и жени

Слободен печат

Нетанјаху: До крајот на април, Израел ќе се справи со епидемијата

Слободен печат

Најдолг далновод на најголема длабочина: Израел, Кипар и Грција ќе се поврзаат со кабел долг 1.500 км. на 2.700 метри во Медитеранот

Слободен печат

Евидентирани 40397 лица во апликацијата за самопопишување на иселениците

Слободен печат

Османи во Рим се сретна со иселеници – нагласена важноста на пописот

Слободен печат

Остави Коментар