-1 C
Скопје

Мултикултурен зборник: Литературно шаренило на Балканот

Мултикултурниот зборник „Литературно шаренило на Балканот“ е поетски дијалог помеѓу поети што живеат и творат во Македонија, а се припадници на различни националности. Зборникот е резултат на шестгодишниот фестивал на поезијата насловен „Балканско вече поезије“, што секоја година се одржува на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик (21 февруари) во Скопје, а во организација на Младинската културна асоцијација на Бошњаците – „Шадрван“. Главни уреднички на зборникот се Марина Мијаковска и Алмира Папиќ.

Во зборникот се застапени триесет и шест поети со по една песна на мајчин јазик и на македонски јазик од Ферид Мухиќ, Борче Панов, Ерол Туфан, Марина Мијаковска, Делвина Крлуку, Љерка Тот Наумова, Алмира Папиќ, Рабије Рашид, Ирена Јурчева, Пунторие Муча-Зиба, Славица Дабевска-Ќировска, Димо Н. Димчев, Ленче Милошевска, Лира Бојку, Оливера Доцевска, Адем Абдулаху, Стојан Арсиќ, Берзат Садики, Славчо Ковилоски, Сеида Бегановиќ, Александра Велинова, Севдија Абдулова Демирова, Авдулах Рамчиловиќ, Филип Димкоски, Дајана Демири, Даниела Андоновска-Трајковска, Лејла Шериф Емин, Ванѓа Михајлова Штерјова, Аго Хаурдиќ, Сезен Сејфула, Биљана Кукунешоска, Десанка Цамиќ, Мехмед Ариф, Каљош Челику, Џемаил Ибраим и Далибор Плечиќ.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 64, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 јануари 2021)

Поврзани вести

Музичка биографија: Книга за светлата и за мрачната страна на „Пинк флојд“

Тони Димков

Книжевен превод: „Кревки ангели“ од Ноеми Киш

Тони Димков

Книжевност за деца: „Мала веројатност“ е роман за растењето и за приврзаноста

Тони Димков

Интервју со Ѓокица Зафировски, музичар и дизајнер: Во мојата глава живеат три персони

Тони Димков

Разговор со Ема Попивода, пијанистка: Да се работи лично со композиторот е непроценливо богатство за изведувачот

Тони Димков

Изложба на ДЛУМ: „Современа скулптура“ во уметничкиот центар „Арт хаб“

Тони Димков

Остави Коментар