Моќни лекови против ковид: Србија воведува два нови кои може да ја спречат инфекцијата во почетна фаза

epa08968484 COVID-19 treating medicine Bamlanivimab arrives at a warehouse of Hungaropharma, a Hungarian pharmaceuticals wholesale company, in Budapest, Hungary, 27 January 2021. Hungary is the first country in Europe to apply Bamlanivimab produced by the Indianapolis, Indiana, US, based pharmaceutical company Eli Lilly and Company, for the treatment of mild-to-moderate COVID-19 cases. Till the end of March 6,800 vials of the medicine are due to arrive in Hungary in three batches. EPA-EFE/Zoltan Mathe HUNGARY OUT

Во сите клинички, клиничко – болнички центри и општите болници во Србија достапни се два најнови лекови „бамланивимаб“ и „регенерон“ од групата неутрализирачки моноклонски антитела за лекување на лекување на ковид-19, соопшти денеска Републичкиот фонд за здравствено осигурување (РФЗО).

Како што натаму се наведува во соопштението, споменатите лекови се применуваат во првите десет дена од појавата на симптомите и претставуваат уште една шанса инфекцијата да се запре во рана фаза од болеста.

Видео на денот