Милановиќ: Никогаш не сме имале покорумпирана влада од оваа

Зоран Милановиќ/ фото: ЕПА

Зоран  Милановиќ даде одлично интервју во емисија на RTL. Тој зборуваше за изјавите поврзани со Украина, односот со Пленковиќ и други дневно-политички теми.

За Украина

Првата тема е Украина.

„Владата заврши на таа екстремистичка страница. Бидејќи наводно има блиски односи со Русија, Грлиќ Радман беше во Москва“, рече Милановиќ.

„Тој го покани Путин во Хрватска“, рече Милановиќ.

„Очекувам Украина да ги стави во ред овие екстремисти. Не се плашам“, рече тој.

„Јас не сум украински непријател или руски пријател. Не претерав. Извештаите на ЕУ велат дека Украина е корумпирана. Ние сме втори најлоши. Украина има проблем, тие мора да почнат да го решаваат. Имаат сепаратисти, мора да се реши тоа.

„Пленковиќ се однесува како украински агент, а јас како хрватски претседател. Не се лизгам со Русите, никогаш не сум бил таму официјално. Оваа недела сум проруски, некогаш бев проамерикански, гледате како тоа се менува“, вели тој.

„Украина ги слави хероите од Втората светска војна кои се касапи на Евреите, тоа е она што тие го слават“, рече тој.

„Овие луѓе се исто толку лоши или полоши од Павелиќ. Имаме проблем“, вели тој.

За врската со Пленковиќ

Пленковиќ е полтрон.Оди каде што не му е местото.Ова украинско однесување е неразумно,воинствено. Тоа не е Србија,од друга страна Русија.Колинда се обидуваше да изгради нешто со Русија,Пленковиќ е против се.Тоа е биполарно однесување Тешко ми е да објаснам. Ме интересира само интересот на Хрватска“, вели тој.

„Јас и Пленковиќ немаме комуникација, не сме разговарале за ова. Тој е во својот свет, се обидува да ги одбрани корумпираните министри и шефот на кабинетот“, вели тој.

„Дали е нормално неговиот пријател лажно да пополнува полициски извештај, премиерот го брани, тоа е кривично дело“, рече тој.

„Радман Грлиќ е срамота. Тој е неспособен. Тој е избор на Пленковиќ. Тој не знае ниту хрватски ниту англиски јазик. Кога треба да застане на страна на Хрватите во БиХ, тогаш се однесува како кукавица, дава оставка“, рече тој.

„Немам ништо против Украина, ја уништуваат бирократи од ЕУ, според резултатите од истражувањето на ЕУ, тие се во голема неволја, тие се на ниво на Косово. Не се плашам ниту од украинските хулигани. Хрватска е безбедна, се боревме за тоа рече тој.

„Ова што го кажувам барем се слуша. Верувам дека правам добро за мојот народ. И, за жал, ние сме претставени од најкорумпираните синови и ќерки“, рече тој.

За БиХ

„Детално го следам тоа, ако не им помогнеме, ако не се бориме за нив во ЕУ, ќе бидат сведени не на статус на национално малцинство, туку на статус на мат, Виновни се тие што дозволуваат и ништо не преземаат. Тоа е влада на чело со Пленковиќ. Ништо не прават, исплашени се и бегаат“, вели Милановиќ.

Чаршијата прави се за да ги опструира преговорите, тоа се преговори со смоква во џеб“, рече тој за Изетбеговиќ и Џаферовиќ.

„Јас сум единствениот хрватски политичар кој бил на двата брега кога станува збор за БиХ.  Гледам сè. Ги ограбуваат, механизмот за одлучување е одземен. Република Српска е факт, пат до руската инвазија на Украина. Без Хрватите, нема БиХ. Тој статус е одреден во рамките на федерацијата“, рече тој.

За поскапувањето

Тој беше прашан за поскапувањето.

„Бев премиер во многу потешка ситуација, ќе повторам и сто пати ако треба. Наследив огромни дефицити, огромни камати… Во оваа ситуација нешто би направил, владата ништо не прави. Сега не можам да ви кажам што би направил, јас не сум премиер. Оваа влада не прави ништо. Сепак, не би рекол дека ситуацијата е катастрофална. Се мери инфлацијата, далеку е од она што некогаш го живеевме, има неколку објаснувања…“, рече Милановиќ.

„Пленковиќ ги штити луѓето кои се едноставно корумпирани. Некој кој свесно лажно ќе пријави живеалиште ја ужива заштитата на премиерот“

„За жал, и тој и Грлиќ Радман ми беа амбасадори. Во право е, велите?  Фрка-Петешиќ е од Загреб, знаете ли што пишува во пријавата за престој, ова е сериозно. Во документот е опишано какво е неговото живеалиште, нема врска со Дуги Оток освен дека баба му е од таму.Во Загреб е пријавен.Има ли некој од Загреб што го искористил тоа право? Тоа е кривично дело, забрането е, во таа форма пишува дека ако свесно давате лажни информации, пишува дека ќе бидете казнети“, рече тој.

„ДОРХ не постои по тој скандал со Жалац. Никогаш не сме имале покорумпирана влада. Никогаш“, рече тој.

На прашањето за неговите податоци вели дека тоа се заштитени податоци.

„Одам каде што ме вика должноста. Јас сум заштитен човек. Тоа е крајот на приказната“, рече Милановиќ на прашањето зошто не покажува информации за неговите патувања.

„Оваа власт е криминогена, сакаа да го уништат Храња, политички ја злоупотребија инспекцијата, инспекцијата рече дека се е според законот. Што е со дневниците на војниците што ме следат, тоа е кривично дело, нека го тужат ,” рече тој.

 

Видео на денот