Трет национален и меѓународен натпревар во уметничко лизгање „Скопје на мраз 2019″

На државното првенство, кое се одржа во рамките на натпреварот, највисоко на пиедесталот се искачија Нина Стрезовска во категорија на сениорки, Јана Куковска во младинки и Ангела Прилепчанска во категоријата на јуниорки.

25

Во спортскиот центар „Борис Трајковски” во Скопје изминатите два дена се одржа третиот национален и меѓународен натпревар во уметничко лизгање „Скопје на мраз 2019″ на кој настапија вкупно 73 натпреварувачки од земјава и регионот.

На државното првенство, кое се одржа во рамките на натпреварот, највисоко на пиедесталот се искачија Нина Стрезовска во категорија на сениорки, Јана Куковска во младинки и Ангела Прилепчанска во категоријата на јуниорки.

Во интерпретативни категории најдобри на мразот беа гостите од Србија Милица Круниќ, Ана Радуловиќ и Анита Ковач.

„Скопје на мраз” е во организација на Федерацијата на лизгачки спортови на Македонија и има за цел популаризирање на овој спорт и поттикнување што е можно повеќе млади да се занимаваат со уметничко лизгање.Овогодинешното издание е поддржано од Агенцијата за млади и спорт, како и повеќе приватни компании.

Од федерацијата апелираат дека е неопходно да се создадат подобри услови за практикување на овој спорт пред сè преку изградба на затворено лизгалиште.