Скопје на девето место по загаденост во светот

48
Фото: mia.mk

Скопје се врати во топ 10-те најзагадени градови на светот.

Претпладнево, македонската метропола се најде на деветото место по загаденост во светот на  глобалната апликација Ер Вижуал („Air Visual“).

Индексот, кој го сочинуваат вредностите од ПМ10, јаглерод моноксид, јаглерод и натриум диоксид и озон, за Скопје покажа вредност од 153, и се најде во друштво со традиционално најзагадените градови како Њу Делхи Лахоре, Дака и Калкута.

Пред пет дена на истата апликација Скопје се најде на шестото место по загаденост.