Мегароман: „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски

Издавачката куќа „Антолог“ го објави романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски. Според рецензентката Елена Конеска, по романите „Спектатор“ и „Америка“, како и низа поетски збирки и збирки раскази, одговорно е да се очекува и воопшто не изненадува фактот што од писателското перо на Кујунџиски се појави мегароман, каков што е „Сфинга на гневот“.

– Не е нескромно да се каже дека поновата македонската книжевност, речиси, и да не познава роман напишан со толкава опсежност во историско-митолошките истражувачки практики, кои, пак, служат како цврст темел за сместување и за подигнување на носечката приказна на романот. Оваа база на која стапнуваш уште од првите страници и продолжуваш да се движиш по неа до крајот на романот, те вооружува со сигурност и доверба да чекориш низ авантурите, мистериите и пресвртите што следат понатаму до самата разрешница на околу триста страници неизвесност – напиша Конеска.

Прочитајте и...  Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

Романот „Сфинга на гневот“ од Жарко Кујунџиски, според писателот Владимир Јанковски, е „комбинација од трилер и книжевна мистификација, со фина нота на љубов и верба во литературата. И еден лик занесеник по книги, речиси невозможен ендемичен вид во изумирање. Нетипично дело во контекст на македонската романескна продукција во последните години, книга која и тематски и жанровски излегува и од досегашното прозно творештво на Кујунџиски“.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 53, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 17-18 октомври 2020)

Поврзани вести

Поетската антологија „Игропис“ како хибридна форма на книга

Тони Димков

Стихозбирка „Од оваа страна“ на Весна Ацевска

Тони Димков

Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

Тони Димков

Книга „Балканот – шпионски крстопат“: Поглед кон светот на разузнавачките служби

Тони Димков

Сеќавања, сведоштва и импресии: „Даница Ручигај: Песна над песните“ на Искра Чоловиќ и Свето Стаменов

Тони Димков

Балканска сага: Излезе романот „Јаничари“ на академик Луан Старова

Тони Димков

Остави Коментар

MacedonianAlbanianBulgarian