Медведев ги предупреди НАТО дека секое посегнување по Крим, Русија ќе го смета за објава на војна

Секој обид на земја членка на НАТО да допре до Крим ќе биде објава на војна на Русија, што може да доведе до „трета светска војна“, предупреди поранешниот руски претседател Дмитриј Медведев.

За нас, Крим ќе биде засекогаш дел од Русија.Ако некоја НАТО држава се обиде да го нападне Кри тоа ќе значи конфликт со целата Северноатлантска алијанса, што пак ќе предизвика Трета светска војна и целосна катастрофа“вели Медведев.

 

Медведев, во моментов заменик-претседател на рускиот совет за безбедност, исто така предупреди дека доколку Финска и Шведска се приклучат на НАТО, Русија ќе ги зајакне своите граници и ќе биде „подготвена за одмазда“, што може да вклучи можност за распоредување хиперсонични ракети Искандер на нивните граници.

Видео на денот