Медени колачиња (РЕЦЕПТ)
Состојки:
140 грама несолен путер
200 грама брашно
70 грама кафеав шеќер
1 јајце
1 лажичка цимет
1 лажичка ѓумбир
1 лажичка мелено каранфилче
2 до 3 лажици мед (по желба)
Подготовка:
Во длабок сад се става брашното, кафеавиот шеќер, циметот, ѓумбирот и меленото каранфилче. Се меша смесата, а потоа се додава путерот и јајцето. Се мати со миксер и се замесува тесто. Тестото се витка во најлонска фолија и се става во фрижидер да отстои најмалку 30 минути.
Откако ќе се извади тестото од фрижидер се става на наросена со брашно работна површина и се сука за да се добие тесто со дебелина од 3 до 5 см. Со помош на модли или чаша се отсекуваат прачиња, кекси, кои се редат во тава, на која претходно се става хартија за печење.
Колачињата се ставаат во претходно загреана рерна и се печат на 180 степени од 8 до 10 минути.
Се декорираат по желба.