Матурантите повторно без групна фотографија и без забава: Разочарани сме, заслуживме да прославиме

Средношколци во Скопје ги припремаат своите документи за претстојната училишна година / Септември 2020 / Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ниту оваа година матурантите нема да можат со прослава да стават крај на своето средношколско образование, а дел од нив велат дека тоа е ново разочарување за нив. 

– Сите верувавме дека до оваа година пандемијата ќе биде заборавена, но за жал не можевме да направиме ниту групна фотографија со учениците од класот, а за забава, пак, не можеме ниту да помислиме – вели Сандра Велковска, матурантка од средно училиште во Скопје.

Минатата година сосема неочекувано пандемијата со ковид-19 им ги промени плановите на матурантите, а и оваа година за спомен ќе им останат само алманасите и поединечните фотографии. 

-Ова е прослава која ја паметите цел живот, зборувате со години за неа, а ние нема да ја имаме и тоа е навистина лошо, заслуживме да прославиме – вели друг матурант за „Слободен печат“.

Дел од учениците жалат и што ќе ја пропуштат екскурзијата која се организира во трета година, а која опфаќа посета на повеќе европски земји.

-Мене лично не ми менува многу прославата на матурата, иако ќе беше добро сите да се собереме, сепак не ми прави поголема разлика. Искрено, многу повеќе ми е криво за пропуштената прилика за екскрузијата во трета година, бидејќи сме млади и сега треба да шетаме, навистина ми е жал што тоа не се случи – вели матурантот Николај Василев од скопското средно училиште „Никола Карев“.

Со него се согласува и неговата професорка по филозофија и етика, Елвира Мустафа, објаснувајќи дека навистина жали што ковидот им оневозможи на овие матуранти да го доживеат вистинскиот дух на државната матура.

-Ќе полагаат матура, но нема да прослават матура. Две години им отидоа во вода. Многу се разочарани. Навистина ми е жал што короната не им дозволи онака како што треба да го завршат срeдношколското образование – вели Мустафа.

Видео на денот