Масовен протест против устоличувањето на Јоаникиј во Цетиње

Голем број граѓани се собраа денеска во Цетиње за да протестираат против устоличувањето на Јоаникије Мишовиќ како митрополит на Црна Гора и приморјето на Српската православна црква (СПЦ) во главниот град на Црна Гора, закажано за 5 септември во Цетиње.

Организаторите на протестот и група граѓани бараат устоличувањето на Јоаникиј да биде на некое друго место, а не во манастирот Цетиње, седиштето на Митрополијата.

Тие рекоа дека Јоаникије е „недостоен за престолот на Свети Петар Цетински“ и дека е „вработен во Црквата на Србија“, а исто така и најавија „одбрана“ на манастирот Цетиње.

Во пораката на насобраните, прочитана од активистот Предраг Вучуровиќ, се наведува дека насобраните „не го бранат српскиот патријарх од устоличување на неговиот заменик во зградите изградени или примени од црквата на Србија во Црна Гора“, туку дека се против устоличувањето во манастирот Цетиње.

„Не го дозволуваме овој чин на окупација во столот на Свети Петар во манастирот Цетиње, кој е симбол на црногорскиот духовен, државен и национален идентитет и слобода на Црна Гора“, се вели во прогласот.

Се наведува дека устоличувањето на Цетиње би било „симболичен доказ за согласност за окупација на оние кои не ја признаваат црногорската нација, јазик, држава, црква и култура“.

„Ние немаме друга држава освен Црна Гора и затоа нема да дозволиме нејзина клерикализација, фашизам, асимилација и давење во„ српскиот свет ““, рекоа неколку илјади луѓе собрани

Видео на денот