5 C
Скопје

МАНУ, МПЦ-ОА и УКИМ: Да не се создава конфликтен амбиент во државата, да се уважуваат историските факти, настани и личности

Претставници на Македонската академија на науките и уметностите, на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија и на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – Скопје, ја изразуваат нивната загриженост за исходот од развојот на настаните поврзани со евроинтеграцијата на нашата држава, условени од апсурдните барања на Република Бугарија.

Оттаму велат, дека се убедени во фактот дека ги исполнуваме потребните предуслови за отпочнување на преговорите за евроинтеграција, ги повикуваме,  и охрабруваме претседателот на македонската држава, Собранието на Републиката, претседателот на Владата, печатените и електронските медиуми, научните, културните и уметничките институции и здруженија, соодветните министерства за образование и наука, за култура и за надворешни работи, собраниските и вонсобраниските политички партии, како и сите граѓани на Македонија:

-преговорите да се водат на рамноправна и принципиелна основа, со должно почитување на меѓународното право, без никакво условување од едната или од другата страна и со почитување на достоинството на македонскиот народ;

-да се почитуваат безрезервно сознанијата на македонските општествени, хуманистички и културолошки науки во врска со автохтоноста на македонскиот народ и неговиот историски, јазичен, културен и религиски континуитет;

Прочитајте и...  Драма во семејна куќа во кавадаречко село: 70-годишен дедо бил физички нападнат од својот 22 годишен внук

-да се уважуваат не само објективните факти и научната аргументација, туку и комплексната интерпретација на историските факти, настани и личности;

-да се уважуваат сознанијата, утврдените факти, усвоените теории и емпириските истражувања на современата светска славистика, лингвистика, историографија и меѓународното право, според коишто :

а) македонскиот јазик и неговите дијалектни разновидности имаат свој просторен континуитет (што значи дека македонските дијалекти постојат и надвор од границата на денешна Македонија) и свој временски континуитет (што значи дека македонскиот јазик опстојувал со векови);

б) македонскиот идентитет го црпи својот легитимитет од повеќе-вековните традиции, преданија, обичаи, колективна меморија, менталитет, јазикот, артикулираната свест за етнокултурната посебност, колективниот интегритет, почитта кон традиционалните религиски институции и наративот за припадноста на одреден географски и историски простор;

в) споделените места на меморија на балканските и медитеранските простори подразбираат инклузивен однос, а не ексклузивно присвојување на историјата и традицијата, подразбираат интелектуална слобода, а не робување на анахроните историски стереотипи и илузии, не културен и историски хегемонизам;

Прочитајте и...  Општина Центар: Поставена нова вертикална сообраќајна сигнализација на повеќе улици

г) историската вистина не е политичка догма, туку дијалошка, повеќедимензионална категорија чувствителна на гледната точка, во тој контекст и на националниот интерес на секоја држава, вклучително и на Републиката.

Имајќи ги предвид овие сознанија, ние, во име на врвните институции што ги претставуваме, категорично апелираме:

-процесот за евроинтеграција на нашата држава да продолжи во духот на меѓусебно почитување и уважување на вложените напори од наша страна за исполнување на критериумите,

-да се применуваат позитивните и општоприфатени меѓународни Конвенции и Декларации на ОН за правото на самоопределување и за човековите права и слободи;

-да се почитува безусловно слободно изразената волја на македонскиот народ, неговата етничка и духовна посебност;

-да се почитува волјата на македонските граѓани, припадници на македонската Република, да живеат во цивилизирани добрососедски односи и да се продолжи практиката на соработка меѓу културните, научните, образовните, религиските и економските институции, и

-да не се создава конфликтен амбиент во државата, да се сочува мирот и слободниот развиток кој подразбира просперитет, алтернатива, демократија и достоинствен живот, вклучително и љубов кон сопствената татковина и држава.

Прочитајте и...  Да продолжат разговорите со Бугарија, процесот да заврши со старт на преговорите за членство, порачуваат европските дипломати во земјава

Претседател на Македонската академија на науките и уметностите, академик Љупчо Коцарев

Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима, Стефан

Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје, проф. д-р Никола Јанкуловски

Научните работници во Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков” – Скопје, вчера ги изнесоа своите ставови за последните случувања поврзани со можното отворање преговори со ЕУ за членство и со барањата на Бугарија да не се именува нашиот јазик како македонски јазик, туку како официјален јазик на РС Македонија.

-Имајќи го предвид сево ова, упатуваме апел до преговарачите од македонската страна да не прифаќаат разговори за категории, како јазик, нација и историја, за кои не може да „се преговара” и да ги чуваат македонските државни и национални вредности, како и идентитетските обележја- велат лингвистите.

Апел од лингвистите до преговарачите од македонската страна: Да не прифаќаат разговори за категории, како јазик, нација и историја, за кои не може да „се преговара“

Поврзани вести

ВИДЕО+ФОТО: Стравична експлозија во Мадрид, се урна зграда во центарот, чад и остатоци насекаде

Слободен печат

Денеска се регистрирани 72 нови случаи на ковид-19, починати се 13 пациенти

Слободен печат

Земјотрес од 4 степени ја стресе Албанија, а почувствуван беше и во Македонија

Слободен печат

Заев: Измените во законите за пасошите и личните карти важат за сите

Слободен печат

Заев: Срамота е да немаме попис 19 години

Слободен печат

Кога луѓето се третираат како бројки, пописот станува пресметка

Остави Коментар