Македонски деликатеси на хрватското приморје: Ресторанот „Nautica“ ги воодушеви Риечани
Уживање во морското крајбрежје, целодневниот есенски дожд и… нешто малку поинакво. Вчеравечер жителите на Риека беа дел од посебен настан – вечер за искусување македонски специјалитети, во режија на Мими Делов, Македонка чија адреса сега се води под кодот на Риека.
Во ресторанот „Nautica“ се одржа вечер на македонски деликатеси, а сите присутни можеа да уживаат во дури 12 традиционални јадења, кои беа послужени со одлични македонски вина и ракии.
Вечерта ја збогатија членовите на Македонското културно друштво „Илинден“ од Риека, кои беа облечени во традиционални македонски носии, и ги пречекуваа гостите на влезот со мастика и жолта ракоја, како пијалок за добредојде.
Штом ќе се придружеа на одличната атмосфера, гостите имаа можност да се нагостат со вкусна македонска пита, проја, таратур, макало, пинџур, пиперки и тиквици, а потоа и да се насладат на неодоливите сарми и тавче гравче. За десерт вечерта слатко се заокружи со тулумби и неизбежната баклава.
Покрај одличната понуда на храна и пијалоци, атмосферата дополнително ја оплеменуваше традиционална музика со бенд придружуван од македонски трубачи.
Менаџерот на ресторанот „Nautica“, Данко Боровина, не го криеше воодушевувањето од одличниот одзив на гостите.
„Иако сме познати по нашето рибно мени, решивме да излеземе од рамките на нашата морска кујна. Во соработка со нашиот долгогодишен пријател Миме Делов, ги угостивме љубителите на македонската гастрономија за да уживаат во нејзините деликатеси. Со оглед на големиот интерес, верувам дека овој настан наскоро ќе се повтори“, изјави Данко Боровина