Супермесечината видена и од кај нас ФОТО

583
Фото Борче Поповски

Иако не можевме да ја видиме крвавата сина супермесечина, можеме барем да уживаме само во супермесечина.

Феноменот на поклопување на три лунарни појави, супермесечината, сината месечина и целосното затемнување не беше видлив од територијата на Европа, но затоа можевме да ја видиме супермесечината во полн сјај.

Супермесечина е појавата кога Месечината е полна, но и се наоѓа најблиску до површината на Земјата. Притоа, месечевиот диск го гледаме поголем и посјаен од обично.