Спасувачка акција за петмина македонски сноубордисти на Пирин

Сигналот за тревога е издаден од Горната служба за спасување во Банско. Од осум часот десет спасители ја извршуваат акцијата за спасување на луѓето во планините.

121

Операција за спасување на пет македонски граѓани се одвива вечерва во планината Пирин, објави БГНес.

Пет македонски граѓани, сноубордери, бордале надвор од назначените локации, и паднале во провалии. Спасувањето се врши на страната на Даминишка долина.

Сигналот за тревога е издаден од Горната служба за спасување во Банско. Од осум часот десет спасители ја извршуваат акцијата за спасување на луѓето во планините.

Сите пет македонски граѓани се во добра форма, велат спасителите, нема опасност за нив, уверени се спасителите.

Во петокот лавината околу Банско ги зема животите на двајца сноубордисти. Лавината паднала на врвот Тодорка во насока на Бандерница.