Собранието го изгласа амандманот за дијаспората

78

Собранието го изгласа и видоименетиот амандман за дијаспората, односно предлогот за кој претходно запнаа преговорите помеѓу Заев и Касами. Видоизменетиот амандман е дека „Републи се грижи за дијаспората на македонскиот народ , албанскиот, турскиот…“ и т.н.

Премиерот Заев рече дека со вака видоизменет амандман се праќа порака дека државата се грижи за сите во дијаспората.

Пратеничката на Беса Теута Биљали претходно го повлече првичниот амандман за дијаспората и рече дека Беса го прифаќа видоизменетиот амандман.