дома Македонија Политички партии се обединија во поддршката за позитивен исход на референдумот

Политички партии се обединија во поддршката за позитивен исход на референдумот

Јас сум убеден дека мнозинството граѓани што ги претставуваме и кои ни ја доверија одговорноста да ја водиме државата, ќе ја исполнат својата граѓанска должност, ќе излезат на референдумот и ќе гласаат за европска Македонија-рекол Заев.

95

Околу 30 политички субјекти синоќа се обединија во повикот до граѓаните за позитивен исход на референдумот и за евро-атлантска иднина на Македонија, преку прифаќање на неколку заеднички принципи, се вели во соопштението од Центарот за комуникации со јавноста на Социјалдемократскиот сојуз.

-Политичките партии се согласија да ги повикаат граѓаните да излезат и да гласаат ЗА на престојниот референдум кој ќе се одржи на 30-ти септември 2018 година. Едногласни се дека Република Македонија своите стратешки цели може да ги оствари единствено преку членство во НАТО алијансата и во Европската унија и дека граѓаните и државата ќе добијат значајни придобивки од евроатланстските интеграции на земјата-стои во соопштението.

Оттаму велат дека политичките партии кои синоќа се обединиле околу основните принципи, согласни биле дека македонско-грчкиот договор ги отвора вратите на Македонија за членство во НАТО и во Европската унија.

-Партиите сметаат дека секој граѓанин на Република Македонија со право на глас треба да преземе одговорност, да излезе и да гласа афирмативно на претстојниот референдум. Како што беше договорено на средбата партиите го задржуваат правото да водат сопствени јавни комуникации поврзани со референдумот кои може да се индивидуални и независни или во рамки на други коалиции и кампањи. Претседателот на СДСМ и премиер, Зоран Заев рече дека со решавањето на билатералното прашање со Грција, повеќе нема ниту едно отворено прашање со соседите, како и дека тоа ја отвора иднината за граѓаните на нашата држава и членството во ЕУ и во НАТО-се наведува во соопштението.

Заев додал дека успехот на референдумот значи изградба на европска Македонија.

-Јас сум убеден дека мнозинството граѓани што ги претставуваме и кои ни ја доверија одговорноста да ја водиме државата, ќе ја исполнат својата граѓанска должност, ќе излезат на референдумот и ќе гласаат за европска Македонија-рекол тој.

Во соопштението се вели дека „партиите остануваат отворени во ова надпартиско движење да се вклучат и други политички партии, граѓани, граѓански здруженија или други организации кои се согласни да ги повикаат граѓаните да излезат и да гласаат на престојниот референдум, поддржувајќи го членството на Македонија во НАТО и ЕУ”.