Комити пред врата: Еве како изгледа постерот за протестите во Атина против Македонија

1990
Фото ЕПА/ЕФЕ

Една од најчестите точки во преговорите меѓу Скопје и Атина е надминување на проблемот со иредентизмот, но и говорот на омраза меѓу оние кои се декларираат како патриоти и од двете страни.

Додека медијаторот Нимиц и дипломатиите на двете засегнати страни се оптимисти дека наскоро ќе се реши долгогодишниот спор меѓу соседните држави, Македонија и Грција, народот е поделен по ова прашање.

Протестите во Атина се поддржани и од претставници на Грчката православна црква и екстремно десничарски партии. Официјалниот постер повикува дека „Сега си ѝ потребен на Македонија“, бидејќи „Комити дојдоа пред нашата врата“. Како иницијатори се потпишани извесна национална стратегија наречена „Сега“.

Еве како изгледа постерот: