Голема чистка во МВР

Точно 24 вработени во полицијата добија наредба да одат на вонреден лекарски преглед, а деветмина веќе добија отказ од работното место.

1770

Одделот за внатрешна контрола, криминалистички истраги и професионални стандарди при Министерството за внатрешни работи има започнато голема интерна истрага за нови и застарени поднесоци против припадници на полицијата за кои имало поплаки или пак сознанија дека го прекршиле Законот, дознава Судство.мк.

„Под лупа“ се голем број на припадници на МВР за кои постојат индиции, но и основани сомневања дека во полиција се вработиле на незаконит начин. Но, истрагата не е започната само против брзообразованите полицајци, туку на големо се прелистуваат и предметите за полицајците кои со своето постапување сториле кривично дело и го нарушиле угледот на оваа институција, која скоро една година е предводена од ново раководство и се обидува кај народот да ја врати довербата. На листата на интерната контрола, за само 24 часа, се најдоа двајца припадници на МВР од униформираната полиција бидејќи го прекршиле Законот и тоа свесно.