Европските партии ќе ги притискаат Мицкоски и Мицотакис за името

Групата на европските социјалдемократи во Европскиот pарламент бараат од Европската Народна Партија, чии членови се ВМРО ДПМНЕ и Нова Демократија, да ги убедат сестринските партии да го поддржат Договорот за името.

76
Фото Борче Поповски

Групата на европските социјалдемократи во Европскиот pарламент бараат од Европската Народна Партија, чии членови се ВМРО ДПМНЕ и Нова Демократија, да ги убедат сестринските партии да го поддржат Договорот за името.

– Ја повикуваме политичката опозицијата од партиите на ЕПП во двете земји да покажат одговорност и да го поддржат Договорот, изјави Удо Булман – шеф на социјалдемократите во ЕП.

Тој порача дека решението за името ќе ја отклучи евроатлантската перспектива за Поранешната Југословенска Република Македонија и ќе помогне да се зацврсто мирот и стабилност во земјата и во регионот.