АВМУ побара одговорност за ширење говор на омраза од страна на Миленко и Мирка

497
Фото Фактор

Во извештај на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, во емисијата на Миленко Неделковски, во која гостувала Мирка Велиновска, емитувана на ТВ Алфа, се ширел говор на омраза кон етничка заедница.

АВМУ бара од Јавното обвинителство и од Комисијата за заштита од дискриминација да поведат постапка за овој случај.

Во извештајот се посочени конкретни примери, односно цитирани се делови од емисијата каде што Неделковски и Велиновска ги нарекуваат Албанците „диво племе“, „дивјаци“, „скитачи“, „чергари“, „дојденци“…

Извор Фактор