Магични приказни на „Три“: Современа поморска авантура од Александар Секулов

Издавачкиот центар „Три“, во соработка со „Креативна Европа“, проект поддржан од Европска Унија, објави нова книга од едицијата „Магични приказни“. Станува збор за „Скитникот и синовите“ од современиот бугарски автор Александар Секулов, во превод на Душко Крстевски.

Современата поморска авантура „Скитникот и синовите“ е уште едно издание што плени со својата раскошна раскажувачка енергија. Главниот лик е капетан Јосиф, висок, зеленоок, со долга сребреникава коса. Иако има полни едра на својата јахта Барболета, сфаќа дека животот му е празен и осамен. Тој ќе мора да ѝ погледне на вистината во очи откако ќе помине извесно време со децата на своите најдобри пријатели – и со сопствениот син, кој не го видел со години. Токму тие ликови ќе го предизвикаат да проѕре малку подлабоко во личното море. Оваа книга е храбро впуштање во сопствената душа и осветлување на внатрешните длабочини!

Прочитајте и...  Интервју со Крсте Роџевски: Ми недостига стариот звук, оти во него има ем наивност ем интензитет

Александар Секулов е добро познат на бугарската сцена не само како автор, туку и како креатор на културниот живот во родниот Пловдив. Автор е на три романи и три поетски книги, а носител е на наградата „Аскеер“ за пиесата „Нема струја за електричниот стол“.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 32, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 23-25 мај 2020)

Прочитај повеќе

Интервју со Крсте Роџевски: Ми недостига стариот звук, оти во него има ем наивност ем интензитет

Тони Димков

Разговор со Марија Зафирова: „Училница“ е онлајн простор создаден со шарм, љубов, волја и знаење

Тони Димков

Онлајн предавање: „Локомотива“ открива „Други простори“

Тони Димков

Скопско лето: Програмата почнува, строго ќе се почитуваат протоколите

Тони Димков

Фестивал „Акто“: Креативни формати на акција за градење праведно општество

Тони Димков

Филмска копродукција: Прво снимање во време на ковид-19

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Онлајн филмска програма на МСУ: Критички попис на „неограничената“ можност на интернетот

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 38 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Разговор со Ѓорѓе Јовановиќ, ликовен уметник: Нашиот авторски труд е, речиси, секогаш бесплатен

Тони Димков

Поетска награда: Отворен е конкурсот за „Антево перо“

Тони Димков

ДПМ: Распишан е конкурсот за „Празник на липите 2020“

Тони Димков

Графичка новела: „Плати, па клати“ од Честер Браун во издание на „Темплум“

Тони Димков