Меркел: Германија ќе воспостави безбедносни стандарди за 5G

Безбедноста, особено кога станува збор за експанзијата на 5G мрежата, но исто така и во дигиталната сфера, е многу важно прашање за германската влада.

142
EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Германија ќе ги дефинира сопствените безбедносни стандарди за новата мобилна 5G мрежа, рече канцеларката Ангела Меркел на соопштението за американското предупредување дека ќе ја намали размената на податоци со Германија ако Берлин му дозволи на кинескиот Huawei да учествува во проектот.

“Безбедноста, особено кога станува збор за проширувањето на 5G мрежата, но исто така и во дигиталната сфера, е многу важно прашање за германската влада, па ние ќе ги дефинираме нашите сопствени стандарди”, рече Меркел. “Ние исто така ќе разговараме за овие прашања со нашите партнери во Европа, како и со релевантните власти во САД”, додаде таа.

Американскиот амбасадор Ричард Гренел минатата недела испрати писмо до германскиот министер за економија, Питер Алтмајер, предупредувајќи дека САД, од безбедносни причини, ќе ја намалат размената на информации со Германија ако Берлин му дозволи на Huawei да учествува во развојот на сурова инфраструктура или изградба на 5G мобилна мрежа на следната генерација.