Лукашенко ја обвини Украина дека распоредува војска во близина на границата со Белорусија

Лукашенко
Лукашенко

 Претседателот на Белорусија, Александар Лукаше ко изјави дека Украина распоредува војници во близина на белоруската граница.

Тој додаде дека Полска и балтичките држави во близина на границата со Белорусија распоредиле над 30.000 војници. Според Лукашенко од 8.000 до 10.000 американски војници има на територијата на Полска и на балтичките држави.

– Што бараат Американците овде? Зошто Вие и Русија не обвинувате дека правиме маневри, вежби и слично, кога дојдовте преку девет земји во десеттата. Што ќе правите овде?, запраша Лукашевко за време на состанокот за заедничките оперативни вежби помеѓу Белорусија и Русија.

Според него, Полска побарала од НАТО да распореди повеќеслоен систем на логистичка и техничка поддршка во регионот, а главното прашање што треба да се одговори е „зошто?

Видео на денот