Литванија планира да прогласи вонредна состојба на границата со Полска

Полска граница/Фото:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Владата на Литванија денеска соопшти дека ќе побара од Парламентот Владата на Литванија денеска соопшти дека ќе побара од Парламентот да прогласи вонредна состојба на границата со Полска.

Одлуката треба да стапи на сила на 10 декември, а целта е да се спречи криумчарење мигранти.

Полска е единствената точка каде што нема проверки на меѓудржавната граница при одење од Литванија и Латвија кон Германија, каде што во претходните недели пристигнаа бројни мигранти од Белорусија.

Извор: МИА

Видео на денот