Ле Пен го поддржа Орбан: Европа ќе ги чуствува последиците од мигрантите

Ле Пен и Орбан/ Фото EPA-EFE/FISCHER ZOLTAN /

Екстремниот конзервативен премиер на Унгарија Виктор Орбан и лидерката на француската крајна десница Марин ле Пен денеска во Будимпешта се изјаснија против идеолошката бруталност на ЕУ и тонењето на Европа од мигрантите.  

Кандидатката на претседателските избори во април 2002 година, Ле Пен, според анкетите би можела да изгуби уште во првиот круг и да се обиде да го зајакне својот статус во Будимпешта со унгарскиот премиер кој се претставува како бранител на Европа. 

„Унгарија во 2021 година, под ваше водство, повторно е на чело на борбата за слобода на народот“, рече кандидатката за француско претседателство на заедничката прес-конференција со унгарскиот премиер, пренесува Франс 24.  

„Во октомври мислите не водат до хероите на востанието од 1956 година“, нагласи Ле Пен за востанието против тогашниот комунистички режим, кој беше поддржан од Советскиот Сојуз.  

Ле Пен и Орбан/ Фото EPA-EFE/FISCHER ZOLTAN /

„Идеолошка бруталност“ 

Пред новинарите и Ле Пен и Орбан ги повторија пораките за суверенитет.  

Заедно, тие остро ја критикуваа „идеолошката бруталност“ на Европската унија, отфрлајќи го секој принцип на првенство на европското право над националното право, проблем со кој се мачи Полска, која во моментот води таков спор со Брисел. 

„Овој принцип е наметнат со маневри, а полското правосудство целосно го оправдува своето право да ги утврдува и спроведува основните правила на својот национален пакт“, рече Ле Пен. „Заканите со санкции, исклучување, се ретко насилство против Унгарија и Полска“, додаде таа. 

Ле Пен ја критикуваше „централизираната влада на Брисел, опиена од сопственото постоење и семоќност“.  

Во овој контекст, и Орбан и Ле Пен застанаа на страната на Алијансата на народите, нова десничарска група.  

Орбан: Фидес бара партнер за соработка во новата ера  

Премиерот Орбан, чија партија Фидес ја напушти групата на Европската народна партија (ЕПП) во Европскиот парламент во март, рече дека „бара партнер за соработка во новата ера“.  

Притоа, партијата на Марин Ле Пен е „неизбежна“, рече тој, и ја поздрави нејзината „поддршка“ низ годините.  

Ле Пен ја поздрави „храброста и решителноста“ на унгарскиот премиер и вети дека „ќе ја поддржи Франција и нејзиниот народ да ја пренасочат Европската унија, чија идеолошка бруталност ја нарушува самата идеја за суверенитет“ доколку таа биде избрана за претседател следната година.  

Таа потоа го повтори својот став за миграцијата, која ја нарече „чума од која нашите народи мора да се заштитат“. Европа сака „миграциска поплава“ и „катастрофалните ефекти (од таквите политики) се чувствуваат на сите нивоа“, рече таа.