Претставата „Љубовни пози на историјата“ во чест на Горан Стефановски

107

Ансамблот на театарот „Војдан Чернодрински“ синоќа на Фестивалот на актерот во Никшиќ ја изведе претставата „Љубовни пози на историјата“ (Figurae , veneris, historiae) од Горан Стефановски, а во режија на Наташа Поплавска.

Претставата беше изведена во чест на еден од најпознатите македонски драмски автори Горан Стефановски, кој почина пред неколку дена. Публиката и актерите му оддадоа почит со громогласен аплауз на големиот македонски драматург.

Стефановски, кој е добитник на шест награди на фестивалот „Војдан Чернодрински“ и две Стериини награди, е автор на над 30 драми, меѓу кои „Јане Задрогаз„, „Диво месо“, „Лет во место“ , „Тетовирани души“, „Кула Вавилонска“ „Баханалии“ и други, на либреата, на култната серија „Бушавата азбука“…

На сцената на Прилепскиот театар освен „Љубовни пози на историјата“ од Стефановски се поставени текстовите „Хај фај“, „Диво месо“, „Јане Задрогаз“.