Кривокапиќ: Нема иднина за ЕУ ​​без иднината на Западен Балкан, не можеме еден без друг

Здравко Кривокапиќ/ Фото: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

„Нема иднина за ЕУ ​​без иднината на Западен Балкан. Не можеме еден без друг. Секоја добра практика треба да ја пренесуваме еден на друг, за да се забрза овој процес”, рече црногорскиот премиер Здравко Кривокапиќ, отворајќи го регионалниот панел: Западен Балкан: Иднината на Европа е нашата заедничка агенда.

Премиерот рече дека имајќи предвид дека членството во Европската унија е стратешка насока на земјите од Западен Балкан, важно е заедно да ги погледнеме следните чекори во процесот на европска интеграција.

„Токму затоа е креирана нова пристапна методологија за да се подобри какви се проблемите и да биде подобра, а во случајот со Црна Гора тоа се поглавјата 23 и 24″, рече Кривокапиќ. Тој посочи дека проблемот во Црна Гора не е во незнаењето, туку во недоволното знаење и во тоа што се унапредуваат оние кои немаат целосно знаење и компетентност и дека треба да им се даде можност на младите.

Тој додаде дека кога станува збор за влез во ЕУ, Црна Гора не бара заштита. „Ќе влеземе во ЕУ кога тоа ќе го заслужиме. Затоа бараме сите во Западен Балкан да ги вложат своите напори во насока на остварување на таа цел”.

„Нашата цел мора да биде веродостојно продолжување на процесот на проширување на ЕУ. Иднината на Европската Унија е иднината и на Западен Балкан”, изјави државниот секретар на Министерството за надворешни работи на Република Словенија, Гашпер Довжан. Тој рече дека одржливиот развој, стабилноста и просперитетот се важни и за Западен Балкан и за Европската Унија.

Како што посочи, доколку целта на земјите од Западен Балкан е да станат полноправни членки на Европската унија и да ги исполнат своите задачи на патот кон ЕУ, и Европската унија мора да покаже кредибилитет и да ја остави отворена вратата за членство.

„Европската унија мора да биде свесна дека Западен Балкан е нејзиниот двор и дека Европската Унија е најголемиот трговски партнер во регионот, најголемиот инвеститор и донатор. Затоа, логичен чекор напред е институционалната надградба. Доколку тоа не се случи, другите актери ќе ја искористат можноста да го прошират своето влијание и интереси во регионот на Западен Балкан”, рече Довжан.

Регионалниот панел е резултат на иницијативата на Канцеларијата за европска интеграција на Црна Гора и структурите задолжени за координација на европските прашања во Западен Балкан, организирана од Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ ) GmbH во рамките на Регионалниот проект за унапредување на европската интеграција, во име на Владата на Германија, Центарот за европска перспектива од Љубљана и во соработка со словенечкото претседателство со ЕУ, и поддршка за проектот EU4ME финансиран од ЕУ.

Извор: МИА

Видео на денот