Крцкави пилешки крилца со сос од портокал

СОСТОЈКИ:

За пилешките крилца:

– 1,5 кг пилешки крилца
– 1 лажица масло
– 1 лажичка сол
– 1/2 лажичка црн пипер

За сосот:

– 100 г мармалад од портокал
– 60 мл соја сос
– 1 ½ лажичка сусамово масло
– 1 ½ лажичка маслиново масло
– 2 чешниња толчен лук
– 1 лажичка рендан свеж ѓумбир
– 2 ½ лажички сечкано црвено луто пиперче

ПOДГОТОВКА:

Измијте ги и исчистете ги крилцата, па оставете убаво да се исцедат од водата. Префрлете ги во голем сад, додајте ги зачинете, измешајте добро да се залепат состојките за крилцата, па потоа ставете ги плех покриен со хартија за печење. Ставете ги да се печат во рерна загреана на 200 степени, 45- 50 минути. Извадете ги готовите крилца и ставете ги во сад. Ставете ги двата вида масло во сад и на средна температура да се загреат. Додајте ги лукот и ѓумбирот, па мешајте околу 3 минути да се пржат на тивко. Додајте ја сечканата пиперка и мармаладот, промешајте, па додајте го соја сосот. Гответе на средна температура со повремено мешање, околу 5 минути. Прелејте ги крилцата со сосот, промешајте малку и послужете веднаш.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот