5 C
Скопје

Ковид-19 ги „секна“ средствата за регрес за 27.000 буџетари

Синдикатот на вработените од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ), не се откажува од правото на регрес за годишен одмор за 2020 година. Од УПОЗ се револтирани поради непочитувањето на член 21 од Гранскиот колективен договор, според кој, Владата, била должна на 27.000 нивни челнови да им го исплати регресот до крајот на минатата година.

Бидејќи не биле направени никакви измени на ГКД и со тоа правото за исплата не е изгубено, од УПОЗ за „Слободен печат“, велат дека ќе ги искористат сите правни лекови.

Синдикалците и натаму ќе се залагаат Владата да го почитува КД и да го исплати регресот, а со тоа и да не се прават дополнителни трошоци на Буџетот на државата преку трошоците од евентуалните судски постапки. Од Владата одбиваат да ја платат сумата, наведувајќи различни причини, но главната е дека Буџетот не може да се справи со износот поради здравствената и финансиската криза од ковид 19.

Прочитајте и...  Повредени четири лица при излетување на патничко возило кај селото Зајас

– Ова право застарува за три години, период во кој секој вработен може да го оствари по судски пат. Бидејќи, до 31 декември 2020 година, Владата не ја исполни обврската, се обративме до Европската федерација на синдикатите до јавниот сектор (ЕПСУ). Во писмото кое ЕПСУ деновиве го испрати до Владата децидно ја повикува на почитување на Гранскиот колективен договор и исплата на регресот за годишен одмор – вели Пеце Груевски, претседател на Синдикатот на УПОЗ за „Слободен печат“.

Од 1 февруари сите админстративци да се вратат на работа

Поврзани вести

Во ковид центрите во Скопје за 24 часа се хоспитализирани 43 пациенти, а вкупно се лекуваaт 353 болни, сомнителни и потврдени за ковид-19

Слободен печат

Бугарија под присмотра за корупција до 2026

Ангеловска-Бежоска: Со поголема вклученост на жените до поголем потенцијал на економиите

Слободен печат

Во новите технологии е „програмиран“ успехот на сите што сакаат да учат за светот во кој ќе живеат

СП.

Спасовски: Не сакам да прејудицирам околу полицискиот час

Слободен печат

Во Франција во 2020 година укинати 320. 200 работни места во приватниот сектор

Слободен печат

Остави Коментар