Корупцијата е закана за функционирањето на системот, вели Ковачевски

Димитар Ковачевски, премиер/Фото: Скриншот

Премиерот Димитар Ковачевски порача дека сите чинители подеднакво во рамките на своите ингеренции треба да дадат свој придонес во борбата против корупцијата бидејќи таа е закана за функционирањето на системот, владеењето на правото, за буџетот, за економскиот развој, за животниот стандард на граѓаните.
Во објава на Фејсбук, Ковачевски повторно вели дека спречувањето и сузбивањето на корупција е високо на владината агенда.

„Единствениот пристап и посветеноста е клучна, Владата има политичка волја да обезбеди почитување на правото и одговорно справување со криминалот и корупцијата преку унапредување и почитување на воспоставените механизми како што се независен буџет, изработка на законски решенија усогласени со ЕУ и неселективна борба против корупцијата. Како земја која ги има отпочнато преговорите со ЕУ, сите ние мора да ги удвоиме напорите и да се посветиме на решавањето на проблемот со корупција, бидејќи никој не смее да биде над законот, а граѓаните заслужуваат да живеаат во демократско општество со европски вредности и функционирање“, напиша Ковачевски.

Видео на денот