1.1 C
Скопје

Коронавирусот го зголеми работниот стаж на медицинскиот персонал

Недостатокот од здравствениот персонал во време на коронавирус, ќе се регулира со можноста здравствените работници да работат до 67 годишна возраст, но само доколу здравствените установи имаат потреба да го задржат здравствениот парсонал подолго од предвиденото време за одење во пензија. Ова законско решение ќе важи само ако има претходна согласност на здравствениот работник.

– Директорот на здравствената установа по претходна согласност на здравствениот работник или соработник, еднаш годишно донесува одлука за продолжување на договорот за вработување кој ги исполнил условите за стекнување на старосна пензија најмногу до 67 години возраст, пишува во предлог законот.

Предлог на законот за изменување и дополнување на Законот за здравствената заштита се носи заради овозможување на континуирано пружање на здравствена заштита на осигурениците на територијата на целата држава.

Прочитајте и...  Цветковски за „Слободен печат“: МРТВ и БНТ засега не разменуваат серии, само дописници

„Со Предлог законот по постојниот член 204 се додава нов член 204-а, со кој по исклучок се регулира можноста за продолжување на работниот однос на здравствениот работник и здравствениот соработник заради овозможување на континуирано вршење на здравствената дејност во мрежата на здравствени установи“.

Предлог законот има само три члена и е на денешната седница на собраниската комисија за здравство во второ читање. Со сегашниот закон за работни односи мажите во пензија одат со 64 години а жените на 62 години.

Поврзани вести

Мина „мазно“ во Сенатот: Ентони Блинкен е нов шеф на американската дипломатија

Слободен печат

СДСМ: Зад бојкотот и саботажата на пописот стои Груевски, Мицкоски е само извршител

Слободен печат

Црна Гора ќе повлече седум амбасадори: Меѓу отповиканите и Тарзан Милошевиќ од Србија

Слободен печат

Двојно повеќе жртви од Втората светска војна: Над 100.000 смртни случаи во Велика Британија од ковид-19

Слободен печат

Hello, Moscow calling: Прв телефонски разговор меѓу Путин и Бајден по трансферот на власта во Вашингтон

Слободен печат

Бајден уверен: „Северен тек 2“ е лош договор за Европа

Слободен печат

Остави Коментар