Компанијата Зиѓин за три години на Народната банка на Србија ѝ продала 5,74 тони злато

Злато / Фото: Архива на Слободен печат

Компанијата Зиѓин Копер Србија за три и пол години на Народната банка на Србија и продала 5,74 тони злато, а за шест месеци годинава на НБС и произвела, продала и испорачала 852 килограми злато.

„Целата количина на произведено злато, според српските закони, мора прво да и се понуди на НБС, а само во случај да одбие да го купи по берзанската цена, тогаш компанијата може да побара дозвола за извоз. Тоа досега не се случило, што значи дека златото произведено во оваа компанија останува во Србија“, се вели во соопштението на Зиѓин.

Како што беше истакнато, според последните податоци на Светскиот совет за злато, со 38,1 тони златни прачки, Србија е водечка земја во регионот и 54-та земја во светот по количината на злато депонирано во НБС.

„Србија во последните шест години значително ги зголеми златните резерви и постигна скок од осум места на листата на Светскиот совет за злато. Во трезорите на НБС во 2016 година имаше 17,9 тони злато, а Србија се најде на 62. место во светот и тогаш беше лидер во регионот по количина на злато, само што денес тоа раководство е многу поубедливо“, изјавија од Зиѓин.

На второ место на Балканот е Северна Македонија со 6,9 тони златни резерви, Словенија има 3,2 тони и Босна и Херцеговина три тони злато. На последното место е Црна Гора со 1,09 тони, додека Хрватска не е на листата од сто рангирани земји. Килограм злато на 4 јули вредел 58.119,62 долари, додека на лондонската берза за парична унца (31 грам) биле платени 1.807 долари.

„Според економските експерти и банкарските аналитичари, златото е најдобрата и најбезбедната инвестиција, особено во турбулентни и пратенички времиња во целиот свет поради руско-украинскиот конфликт“, рече Зиѓин.

Видео на денот