Комисијата за одбрана и безбедност денеска ги прифати измените на Законот за јавни собири - Слободен печат

Комисијата за одбрана и безбедност денеска ги прифати измените на Законот за јавни собири

Овој Предлог-закон не предизвикува финансиски импликации врз Буџетот на државата.

Со седум гласа „за” собраниската Комисијата за одбрана и безбедност на денешната седница го прифати Предлог-законот за изменување на Законот за јавни собири, чија цел е усогласување на овој Закон со Законот за прекршоци во сферата на изрекување на глобата.

Државниот секретар во Министерството за внатрешни работи Магдалена Несторовска образложувајќи го Предлог-законот појасни дека измените што треба Парламентот да ги усвои значат намалување на износот на глобите за физичките лица и усогласување на глобите за правните и одговорните лица во правните лица (мали, микро, средни и макро трговци) кои нема да ги почитуваат одредбите на Законот што се однесуваат на организирање на јавните собири.

Следно, појасни Несторовска, е укинување на членот кој е поврзан со издавањето на платниот налог, затоа што, како што наведе, повеќе платен налог нема да се издава. Истовремено, со предложениот закон ќе се врши интервенција во однос на името на државата со цел имплементација на Уставните амандмани XXXIII – XXXVI и Уставниот закон за спроведување на Уставните амандмани.

Овој Предлог-закон не предизвикува финансиски импликации врз Буџетот на државата.

Прочитај повеќе

Калеска-Ванчева: Законот за јавно обвинителство може да биде добар само ако биде донесен со консензус

Слободен печат

Елезовски: Влезот во ЕУ и НАТО треба да гарантира стабилност за Ромите

Слободен печат

ЕКСКЛУЗИВНО Бујар Османи за разговорот со Вархељ: Новата методологија ќе биде подобрена што и Србија и Црна Гора ќе бараат да преговараат според неа!

Слободен печат

Царовска: Доколку имаме целосен мандат од четири години ќе постигнеме минимална плата од 16.000 денари

Слободен печат

Катастарот ќе управува со Графичкиот регистар на улици и куќни броеви

Слободен печат

Димковски: Во нашата држава нема појава на африканска свинска чума

Слободен печат

Остави Коментар

twenty − eight =

Прочитај повеќе

Усвоена националната стратегија за спречување на корупцијата и судирот на интереси

Слободен печат

Ќе се забрза издавањето на лични карти

Слободен печат

Пендаровски: Државата мора да ги препознава и целосно да ги поддржува талентираните ученици и млади луѓе

Слободен печат

РЕКОРД ЗА „ВРБА“: Шестиот филм на Манчевски надмина 30.000 гледачи

Слободен печат

Оружен грабеж во банка на НЛБ во Ѓорче Петров

Во овие земји можете да купите најевтини половни возила

Слободен печат