Дикоглави!

Дикоглави!

1067
SHARE

Па зарем е можно по онаа тешка клетва, со која на народот свој му посакуваат погреб, членовите на ДИК уште да бидат на своите позиции и да земаат плати од народни пари?

Пишува Бранко Героски

Искрено, од прва не ја сфатив поентата, кога ги слушнав оние двајцата непрокопсаници од Државната изборна комисија, како зборуваат дека парите ќе ги врателе за свеќи и за пченица. Дури од втора сконтав – аха, парите што ќе ни ги вратат, да ни послужат за умирачка, за свеќи и за пченица, за погреб. Оригинално, нема што!

Државната изборна комисија е колективно тело. Работи и одлучува колективно. Како што видовме, кога станува збор за парите, работи напорно и со невиден степен на единство. Никој во име на ДИК, ниту претседателот Александар Чичаковски, ниту кој било член, не се огради од ова безобразно колнење на сопствениот народ. На народот што ги плаќа, а тие му посакуваат парите да си ги троши, замислете, за погреби.

Одамна не сум чул некој некого да колне. Особено не вака, како да речам… креативно. Сега гледам што смислувале членовите на ДИК во долгите непроспиени ноќи, во екот на напорната, прекувремена работа. Во градите свои криеле змии. Смислувале клетви. Криеле, молчеле, се измачувале, ама ете, сега си ги отворија душите. Сега знаеме како овие луѓе го доживуваат својот народ.

Сега знаеме каква е „големата слика“ што тие ја гледаат. Тоа е слика на погреб. Не обичен, туку еден масовен погреб, со многу свеќи и пченица, од нив донирани. Тоа е погреб на цел еден народ што и не заслужил ништо подобро освен да умре. Кога веќе е таков циција и неблагодарник.

И после овие зборови на невидена омраза, после овој незапамтен безобразлук, после ова јавно разоткривање на карактерите на една група непрокопсаници, навистина ли партијата на власт, како и луѓето што се задолжени да го билдаат имиџот на Владата во името на „големата слика“ (реформите), ќе ја одмолчат оваа бласфемија? Зарем после ова членовите на ДИК навистина ќе си останат на своите позиции и ќе земаат плати од буџетот што го полни народот што треба да биде погребан?

Па можно ли е ова, дами и господо другари?!

Бидејќи, не дај боже, може да се покаже дека и тоа е можно, си помислив и јас да си ја смирам душата со една клетва. Ако можат дикоглавиве да нè колнат нас, зошто ние да не ги колнеме нив? До три утрово сум сурфал по сајтови да пронајдам некоја соодветна клетва и на крајот не смислив ништо паметно, па решив да рециклирам една стара битолска. Вели вака – дикоглави, да даде господ Аца Лукас гол да ви шета низ куќи!

Ебати клетвата… Јас ги колнам, а они се радуат!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY