Кога Италијанците се „лутат“: Рецепт за совршено зачинето пилешко
Печеното пилешко „ала дијавола“ е класика на италијанската кујна која особено ќе им се допадне на оние кои сакаат зачинета храна. Едноставна емулзија направена од масло и медитерански билки, зачинети со лути пиперки, едноставно ќе го претвори обичното печено пилешко во сензација.
Можете да ја искористите „зачинетата“ по ваш избор, но дефинитивно се препорачува да го искористите она што веќе сте го пробале, за да не завршите со сосема нејадливо пиле наместо убав ручек. Ќе ви требаат само десетина минути за да го подготвите и само неколку едноставни состојки.
Состојки:
1 цело пилешко (1,5 кг)
800 г компири, излупени и исечени на четвртинки
3 чешниња лук
2 лажички лута пиперка
10-15 листови жалфија
2-3 гранчиња рузмарин
30 мл маслиново масло
сол, по вкус
бибер, по вкус
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени.
Лукот, жалфија и рузмарин, сол, бибер, лута пиперка и маслиново масло исечкајте ги во процесор за храна за да добиете мазна смеса.
Целото пилешко убаво изматете го со мешавина од масло и зачини и ставете го на градите во плех обложен со хартија.
Во сад зачинете ги исечените компири со малку маслиново масло, сол и мелен лут пипер. Добро измешајте и префрлете ги компирите во плехот со пилешкото.
Печете 50 минути, а на половина од печењето превртете ги пилешкото и компирите за да се испечат од горната страна.