Коалиција СЕГА: Младите – приоритет денес за подобро утре

Коалиција на младински организации СЕГА во изминатите 16 години активно се застапува за издигнување на младинските прашања повисоко на агендата како на државните институции, така и на донаторските и меѓународните организации.

По повод Меѓународниот ден на младите, Коалиција на младински организации СЕГА упати 12 барања до пратениците во новиот состав на Собранието, како и до членовите на новата Влада, со цел тие да докажат дека младите се нивен клучен приоритет.

– Подобрување на животниот стандард и квалитетот на живот на младите преку соодветни политики, мерки и интервенции, вклучување на младинска перспектива во законската регулатива и активно вклучување на младите и младинските организации во унапредување на законодавството, обезбедување на 0,3 отсто од Буџетот до крајот на 2020 година, за спроведување на Законот за младинско учество и младински политики, и задолжителна примена на одредбите на овој Закон на локално и национално ниво, креирање и усвојување на Законот за средно образование вклучувајќи ги одредбите за системско и суштинско учество на учениците во донесување на одлуки во училиштата, со соодветни буџетски импликации за негова практична примена, унапредување и проширување на активните мерки за вработување на младите, како и зголемување на опфатот на млади и примена на Младинската Гаранција, се дел од барањата кои ги упатија од Коалицијата.

Прочитајте и...  Заев: Отвореноста на институциите, транспарентноста и комуникацијата спасуваат животи во време на кризата

Имено, тие побараа поттикнување и мотивирање на приватниот сектор за вработување на младите, особено на младите под социјален ризик, вклучително и младите Роми, обезбедување на услови за пристојна плата, недискриминација и почитување на работничките права на младите, обезбедување на квалитетен образовен процес за наредната 2020/21 учебна година, со целосна заштита на учениците од ширење на пандемијата, вклучувајќи долгорочна стратегија за справување со сите можни ризици и оспособување на наставниот кадар но и опремување на образовните установи (училишта, факултети) со нагледни средства и техничка опрема кои одговараат на наставните програми.

До Коалицијата СЕГА истакнаа дека потребно е унапредување на условите за домување преку зголемена поддршка за финансиска стабилност и осамостојување на младите, како и значително унапредување на студентскиот стандард, подобрување на системот на примарна и секундарна здравствена заштита на младите, воведување на бесплатни здравствени услуги за млади и континуирано информирање на младите за здрави животни стилови, како и континуирана и суштинска поддршка на младинските организации во спроведување на младински програми.

Прочитајте и...  Уапсени и мигранти и шверцери во Словенија

– Денеска е 12ти Август, Меѓународниот Ден на Младите, и веруваме дека многу институции ќе испратат честитки до младите. Но, не очекувајте дека младите ќе аплаудираат. Ним не им е потребно Вашето внимание само еден ден во годината. На младите им се потребни системски промени и суштинско вклучување во секој сегмент од општественото живеење. Само така, младите можат да ја вратат довербата во системот, да одлучат да го вложат својот потенцијал во нашата држава и да станат движечка сила во општеството, нагласија од Коалицијата.

Коалиција на младински организации СЕГА во изминатите 16 години активно се застапува за издигнување на младинските прашања повисоко на агендата како на државните институции, така и на донаторските и меѓународните организации.

Прочитајте и...  Меѓу жртвите од ковид-19: Досега 7 мртви, 925 заболени здравствени работници

– По 16 години работа може да се каже дека е постигнат извесен напредок по однос на тоа како младинските прашања и потреби се перцепирани во општеството и од страна на носителите на клучните државни политики, но и од самите млади луѓе. За поздравување се досегашните заложби за издигнување на младите како приоритет, но истите се спорадични, некоординирани и далеку од доволни, наведоа од СЕГА.

Коалиција на младински организации СЕГА е национална мрежа на младински организации, со повеќе од 16 години искуство во лобирање за потребните законски промени за младинско учество, информирање, вработување и активизам. СЕГА работи на развивање и примена на младински политики на локално и национално ниво, ги поврзува и јакне младинските организации со цел активирање на младите и подобрување на условите за нивен личен и професионален развој во Република Северна Македонија.

Прочитај повеќе

Во сообраќајката на патот Штип-Радовиш се повредени 17 припадници на Армијата

Слободен печат

Австријците ја „чувствуваат” короната и во финансиска смисла

Слободен печат

Ниту Газивода, ниту Ујман туку -Езеро Трамп

Илинка Иљоска

Судир меѓу автобус и комби: Прекинат сообраќајот на патот Радовиш-Штип

Слободен печат

Казнети 322 возачи во Скопје, 105 од нив за пречекорена брзина

Слободен печат

Неколку европски земји ги вратија строгите епидемилошки мерки

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Бугарија очекува зголемување на бројот на заразени во зимскиот период

Слободен печат

Хрватска: Помалку бучава во кафулињата за луѓето да разговараат безбедно на дистанца

Слободен печат

Како Бугарија ги извезува своите проблеми во Северна Македонија

Слободен печат

Министрите денеска ќе потпишат Кодекс за етичко однесување

Слободен печат

САД и Јужна Кореја за денуклеаризација на Корејскиот полуостров

Слободен печат

Нагорно Карабах е закана за регионалниот мир

Слободен печат