Книжевна промоција на „Скопско лето“: Мозаик за душата на градот и духот на скопјани

Романот со наслов „Кутар“ на авторот Милан Н. Порјазов својата промоција ја имаше на 24 јули, на терасата на Музејот на македонската борба, во рамките на „Скопско лето“. Издавач на романот е „Академски печат“, а промотор беше Васил Тоциновски. Делото „Кутар“ е втор роман на Милан Н. Порјазов, дипломиран правник од Скопје.

Веќе со првото негово книжевно дело „Роман за Скопје“, авторот навести дека во новата книга ќе го дополни претходно наредениот мозаик за душата на градот и духот на Скопјани. Во новиот роман авторот грижливо го следи и трајно го меморира блиското минато на градот Скопје, видено низ судбината на единката, од една страна, и општествената димензија на нејзиното опстојување, од друга страна.

Прочитајте и...  ПНВ Публикации: Иновација за ново читателско искуство

Настаните прикажани во романот изобилуваат со динамични и возбудливи пресврти. Преку наративната форма, во која доминира дијалогот, во романот се врзуваат и одврзуваат јазлите во кои се вплеткани Кутар и неговиот татко Матеј. Тоа е време во кое алчноста за моќ и брзо богатење немилосрдно се нафрлува и ги гази човековите морални вредности и го разнебитува дотогаш создаденото општествено богатство. Во такво време – невреме, Кутар е во постојана битка со неправдата, омразата и злобата, но и во потрага по вистинската љубов, која конечно ја наоѓа кај убавата Светлана.

Милан Н. Порјазов е роден, се школувал и целиот свој работен век го поминал во Скопје. Работната кариера ја почнал како новинар во „Нова Македонија“, а заминал во пензија како долгогодишен раководител на Секторот за општествени дејности на Град Скопје.

Прочитајте и...  Модерно уметничко наследство: Ентузијастичка идеја прерасна во сериозен истражувачки проект

Покрај двата романа, има објавено публикации поврзани со историјата и животот во неговиот роден град, како „Пресвета Богородица – закрилница на Скопје“, „Скопје и неговата културна агенда“, „Скопје – град на спортот“ и други.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 41, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 јули 2020)

Прочитај повеќе

ПНВ Публикации: Иновација за ново читателско искуство

Тони Димков

Книжевно првенче: Поучни раскази со силна порака

Тони Димков

Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

Трајче Кацаров

Модерно уметничко наследство: Ентузијастичка идеја прерасна во сериозен истражувачки проект

Тони Димков

Разговор со Бистра Георгиева: Умешноста да се фантазира е значајна независно од времето во кое живееме

Тони Димков

Проект „Пристапен музеј“: Tактилни слики станаа дел од постојаната поставка на Археолошкиот музеј

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Национална галерија: Професионалност и респект кон влогот и трудот на уметниците

Тони Димков

Интервју со поетот Бранко Цветкоски: Без страв, туку со стрв по животот

Тони Димков

Ликовна уметност: Со изложба на ДЛУМ заврши „Скопско лето“

Тони Димков

Изложба во Прилеп: Колорит што пленува со убавина и складност

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 43 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Фестивал на анимиран филм: „Флипбук филм фестивал“ го почнува своето патување

Тони Димков